Get Adobe Flash player


A Tallinnka Gyermek Néptáncegyüttes a Művészeti iskolák közös bemutatóján 2018. május 10-én, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.
Köszönjük a képeket Illyés Csabának!
A hétvégén Jászberényben képviseltük együttesünket. 
Részt vettünk a VI. Jászsági Gyermek és Ifjúsági Szólótáncversenyen. Nagy büszkeséggel és hatalmas örömmel gratulálunk a résztvevőknek:

Bakos Csenge Anikó - Erős Lili Bori
Kátai Sára - Lendvai Lilla (Különdíj)
Besenyi Adél - Besenyi Norbert (Nívódíj)
Simon Dóra - Balogh Csaba HunorA Tallinnka Gyermek Néptáncegyüttes 2017.11.19-én részt vett a VII. Kádár Ferenc Országos Népzene és Néptáncversenyen, ahol kiváló eredmények születtek.

Szívből gratulálunk minden résztvevőnek!Az V. Jászsági Gyermek és Ifjúsági Szólótánc versenyről készült képek:Iskolánk 2 csoporttal is részt vett a Művészet Iskolák Műsorán az  Aba-Novák Kulturális Központban 2017. március 24-én.

Íme pár kép amik az előadás után készültek:
A Tallinnka Gyermek Néptáncegyüttes kisebb csoportja fellépett a Kaán Károly úti idősek otthonában február 23-án.
A hangulat felejthetetlen volt.A magyar kultúra napja 2017.A Tallinnka Gyermek Néptáncegyüttes 2016. november 20-án részt vett a VI. Kádár Ferenc Népzene és Néptáncversenyen. A fantasztikus napot csodás oklevelek zárták:
- Tallinnka Aprája Néptáncegyüttes bronz fokozat
- Tallinnka Suhancár Néptáncegyüttes bronz fokozat
- Tallinnka Gyermek Néptáncegyüttes ezüst fokozat
- Pap Bernadett és Bata Eszter bronz fokozat
- Balogh Csaba Hunor és Simon Dóra bronz fokozat
- Besenyi Nándor és Bata Eszter ezüst fokozat
- Besenyi Norbert és Patkós Dorina arany fokozat


Köszönjük a gyermekek kitartó munkáját !


Szóló Néptáncverseny

A Balmazújvárosban megrendezett versenyen Patkós Dorina, Simon Dóra, Papp Bernadett, Laky Eszter, Bata Eszter, Balogh Csaba és Kiss Balázs képviselte iskolánk néptánccsoportját.

A Besenyi Adél- Besenyi Norbert páros lV. helyezést ért el a Művészeti Iskolás Táncversenyen Junior l Kezdő -Standard kategóriában. Ugyanezen a versenyen Besenyi Nándor és táncpartnere 5. helyezettek lettek.

A szolnoki Cuháré Néptáncegyüttes élete első minősítő fesztiválján "jól minősült" eredménnyel térhetett haza a budapesti Néptáncosok Országos Bemutató Színpada megmérettetésen.

Itthoni Népzenei és Néptánc Gála 2014. november 28.

Márton napi bál

JÁSZKUN VILÁG MŰVÉSZETI SZEMLE, MARTFŰ 2014.10.18.

NÉPTÁNCTÁBOR JÁSZBERÉNY 2014
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem "Zene mindenkinek" elnevezésű, iskolánkkal közös pályázatán 5. osztályos lányok vettek részt néptánc tehetséggondozó órákon. Tananyag a helyi hagyományok - nagykunsági táncok - megismerése volt. A pályázati részfeladat  sikeresen befejeződött, a záró foglalkozáson Tímár Mihály szaktanácsadó kiemelte a tanulók improvizációs tudását, önálló munkavégzését és a jókedvű hangulatot.


A Szolnoki Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola és Néptánc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tehetséggondozó együttesei a 25 éves Tallinnka Gyermek Néptáncegyüttes, valamint a 10 éves Cuháré Néptáncegyüttes.

Tallinka 1

A Tallinnka Néptáncegyüttesben 6-7 éves korban kezdik tanulni az első lépéseket a művészeti iskolások, és 14 éves korukig táncolhatnak ebben az együttesben.

A Cuháré Néptáncegyüttes tagjai művészeti iskolánk továbbképzős növendékei és már végzett, visszajáró táncosaink, akik elhivatottan jelenítik meg  a Magyarországon kiemelkedően magas művészeti színvonalat képviselő színházi néptáncművészetet. Az együttest jelenleg 10 pár alkotja.

„ A hagyomány formái változnak, de lényege ugyanaz marad, míg él a nép, melynek lelkét kifejezi.”

Kodály Zoltán szavai számunkra meghatározóan fogalmazzák meg azt a szellemiséget, melyben művészeti műhelyünkben a táncosok nevelése, képzése folyik. Növendékeink népünk hagyományait megismerve és megszeretve örök igazságokat hordozó értékekkel lesznek gazdagabbak ünnepeinken – és bízunk benne – mindennapjainkban is.

A népi kultúra világának talán legfontosabb tulajdonsága a közösségi szellem volt. Mai elidegenedő világunkban fontosnak tartjuk a társas kapcsolatok kialakításának és megtartásának tudását, a közös célokért való küzdeni akarást, az egyéni és a közösségi értékekben való helytállást.

Tallinka 2

A Tallinnka Gyermek Néptáncegyüttes és a Cuháré Néptáncegyüttes évente számos rendezvényen mutatkozik be, elsősorban Szolnokon, és a megyében, de eleget tesznek a régiós, országos meghívásoknak is. Rendszeresen képviselik hazánkat külföldi nemzetközi fesztiválokon, meghívásos vendégszerepléseken. A 2007. évben  Szegeden megrendezett Nemzetközi Fesztiválon néptánc kategóriában az együttes első helyezést ért el.

Tallinka 3

A magyar nyelvterület legjellemzőbb táncait bemutató repertoárunkhoz értékes, az adott vidékre jellemző kosztümtárral rendelkezünk. Koreográfiáink felölelik a Kárpát-medence valamennyi tájegységét és azok táncait. Az erdélyi páros, forgatós és virtuóz legényesek mellett megelevenednek a Nyírség, a Dél-Alföld és a Dunántúl táncai is. Természetesen szűkebb régiónk, a Nagykunság  táncai, így verbunkja és csárdásai sem hiányozhatnak előadásaikból.

Az együttes művészeti vezetői: Benkéné Speck Julianna, Martin György díjas táncpedagógus és Taba Csaba táncpedagógus. Művészeti asszisztens Nagy Péter.

A 2007–es év első kiemelkedő táncos eseménye volt Március 15-e, nemzeti ünnepünk. Ezen alkalomból Szolnok város önkormányzata iskolánkat kérte fel az ünnepi műsor megrendezésére. A tánckar, kiegészülve a Kodály Gyermekkórussal és a versmondókkal igazi táncszínházi produkciót adott elő, melyben szívhez szólóan elevenedtek meg márciusi forradalmunk és az azt követő szabadságharcunk érzelmei. Az eltáncolt „Magyar Golgotát” Varga Miklós neves előadóművész előadásában hallgathatta a közönség.

Tallinka 4

…színpadon a leányok …

Tallinka 6

… és a legények …

Tallinka 4_2

„Ébredj fel fényes napra…”

Tallinka 3_2

… Varga Miklós …

Tallinka 8

… és a Magyar Golgota …

2007. Húsvétján a Cuháré Táncegyüttes Szegedre utazott a Huszka Jenő Nemzetközi Fesztiválra. A fesztiválon 10 kategóriában, több mint 300 táncos és előadó versengett az előkelő díjakért és a dobogós helyezésekért. A szakmai zsűri a néptánc kategóriában együttesünket sorolta az első helyre. A győztesnek  járó oklevelet és serleget a gála előadás után  - ahol természetesen mi is felléptünk - vehettük át.

Tallinka 10

Tallinka 12

… részletek az előadásból …

Mint minden évben hagyományosan, így az idén is megrendezésre került a művészeti iskola vizsgaelőadása. Itt a növendékek tanáraik és szüleik előtt mutatják be táncos tudásukat egy gondosan szerkesztett műsor keretében. Ilyenkor színpadra lépnek a legkisebbek, az előképzősök, az alapképzősök – akik közül a legnagyobbak és a legügyesebbek a Tallinnka Gyermek Néptáncegyüttes tagjai - és a továbbképzősök, akik már a Cuháré-ban csiszolják táncos tudásukat.

P i l l a n a t k é p e k   a   v i z s g a e l ő a d á s b ó l :

„Kalocsában van egy legény de csalfa…”

Tallinka 14

Tallinka 16

„Szőke vize a Tiszának…”

Tallinka 18

a Tallinnkásokkal közös Széki táncok

… mint egy táncházban, ahol sokan, sokféleképpen járják ugyanarra a muzsikára …


„Vess figurát olyan cifrát,

hogy a sarkad hányjon szikrát…”

Tallinka 20

Somogyi kanászok

… és a lányok, akik elviszik a borral teli üveget, miután a

fejükön jól megtáncoltatták …


„Szép szivárvány koszorúzza az eget…”

Tallinka 22


forgatós a székelyföldi Jobbágytelkéről

… először párban …

Tallinka 24

majd szöktetős

… körbe, körbe, karikába …


„Olyan a vadgalamb, mint a lány,

sírva sétál a párja után…”

Tallinka 26

az erdélyi Vajdaszentivány táncai

… ahol még kendővel forgatják a lányokat …

„Esik az eső, nincsen sár

csak a babám udvarán…”

Tallinka 28

táncok a Nyírségből – Bökönyi friss csárdás

… nézd, szétgurult a kalárisom …

Az elmúlt évek fellépései fényképekkel illusztrálva, a teljesség igénye nélkül:

Gálaműsor a Szolnoki Szigligeti színházban

Tallinka 30

Tallinka 32

… mint régen a fonóban - ének, zene, tánc jól megfér egymás mellett…

(háttérben a Kodály Zoltán Gyermekkórus)

Egy évtizedes múltra tekint vissza a Szolnoki Gulyásfesztivál, mely az ország egyik legnagyobb, legrangosabb gasztronómiai rendezvénye. A színes programok sorából természetesen a népi kultúra sem hiányozhat.

A jó gulyás mellé egy csipetnyi néptánccal a Cuháré együttes is hozzájárul évről-évre az igazi  magyaros hangulathoz.

Tallinka 34


Hagyományosan jó barátság alakult ki a Jászkiséri Pendzsom Néptáncegyüttes tagjaival.

Rendszeresen részt veszünk az együttes által szervezett, évről – évre bővülő nemzetközi Pendzsom Néptánc Fesztiválon, ahol a felnőtt és ifjúsági csoportok mellet a gyerek együttesek is bemutatkozhatnak.

A Pendzsom tavaly ünnepelte 10 éves jubileumát. A születésnapi műsoron mi is közreműködtünk.

Tallinka 36Vissza

Facebook