Get Adobe Flash player

Együttesünk az idei évben is képviselte magát a Kádár Ferenc Országos Népzene és Néptáncversenyen Dévaványán. Az idei évben csak szólista produkciókkal neveztünk és pedagógusainkkal első közös megmérettetésünk volt. Csodálatos táncokat láthattunk és fantasztikus eredmények születtek!

A verseny hozadéka:
1.Németh Zselyke-Arany minősítés
2.Lázár Gergő - Arany minősítés
3.Szathmári Adél - Arany minősítés
4.Urbán Emma - Arany Minősítés
5.Kozma Kira - Arany minősítés
6. Papi Lili - Arany minősítés
7.László Ádám - Arany minősítés
8. Baláti Norina - Ezüst minősítés
9. Szabovik Dóra - Ezüst minősítés
10. Lendvai Lilla - Ezüst minősítés
11. Berczi Ábel - Ezüst minősítés
12. Bakos Csenge - Bronz minősítés
13. Pár Nándor Bronz minősítés

Szeretettel gratulálunk minden táncosunknak a kiváló teljesítményhez!A 2019. május 31-én megtartott művészeti bemutató képekben.
Köszönjük a képeket Illyés Csabának!

 

Album 1. Album 2.A 2019. április 27-28-án megrendezett VII. Jászsagi Gyermek - és Ifjúsági Szólótáncverseny eredményei: 

Szathmári Adél különdíj

Urbán Emma különdíj

Bakos Csenge Anikó szólótáncosi nívódíj

Bakos Gergő Dominik szólótáncosi nívódíj

Erős Lili Bori szólótáncosi nívódíj

Kozma Kíra Kamilla szólótáncosi nívódíj

Papi Lili szólótáncosi nívódíj

Zilahi Zétény szólótáncosi nívódíj

Gratulálunk!


A 2019. április 26-án megrendezett III. Várhelyi Lajos “Kuka” Fesztiválon a Tallinnka Gyermek Néptánc együttes
EZÜST minősítés szerzett.
Gratulálunk!2019.02.22-én a Tallinnka Gyermek Néptáncegyüttes nyitotta meg a Magyar Ápolók Napja Díszünnepséget a Megyeházán.
Köszönjük a felkérést!

A Tallinnka Gyermek Néptáncegyüttes a Művészeti iskolák közös bemutatóján 2018. május 10-én, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.
Köszönjük a képeket Illyés Csabának!
A hétvégén Jászberényben képviseltük együttesünket. 
Részt vettünk a VI. Jászsági Gyermek és Ifjúsági Szólótáncversenyen. Nagy büszkeséggel és hatalmas örömmel gratulálunk a résztvevőknek:

Bakos Csenge Anikó - Erős Lili Bori
Kátai Sára - Lendvai Lilla (Különdíj)
Besenyi Adél - Besenyi Norbert (Nívódíj)
Simon Dóra - Balogh Csaba HunorA Tallinnka Gyermek Néptáncegyüttes 2017.11.19-én részt vett a VII. Kádár Ferenc Országos Népzene és Néptáncversenyen, ahol kiváló eredmények születtek.

Szívből gratulálunk minden résztvevőnek!Az V. Jászsági Gyermek és Ifjúsági Szólótánc versenyről készült képek:Iskolánk 2 csoporttal is részt vett a Művészet Iskolák Műsorán az  Aba-Novák Kulturális Központban 2017. március 24-én.

Íme pár kép amik az előadás után készültek:
A Tallinnka Gyermek Néptáncegyüttes kisebb csoportja fellépett a Kaán Károly úti idősek otthonában február 23-án.
A hangulat felejthetetlen volt.A magyar kultúra napja 2017.A Tallinnka Gyermek Néptáncegyüttes 2016. november 20-án részt vett a VI. Kádár Ferenc Népzene és Néptáncversenyen. A fantasztikus napot csodás oklevelek zárták:
- Tallinnka Aprája Néptáncegyüttes bronz fokozat
- Tallinnka Suhancár Néptáncegyüttes bronz fokozat
- Tallinnka Gyermek Néptáncegyüttes ezüst fokozat
- Pap Bernadett és Bata Eszter bronz fokozat
- Balogh Csaba Hunor és Simon Dóra bronz fokozat
- Besenyi Nándor és Bata Eszter ezüst fokozat
- Besenyi Norbert és Patkós Dorina arany fokozat


Köszönjük a gyermekek kitartó munkáját !


Szóló Néptáncverseny

A Balmazújvárosban megrendezett versenyen Patkós Dorina, Simon Dóra, Papp Bernadett, Laky Eszter, Bata Eszter, Balogh Csaba és Kiss Balázs képviselte iskolánk néptánccsoportját.

A Besenyi Adél- Besenyi Norbert páros lV. helyezést ért el a Művészeti Iskolás Táncversenyen Junior l Kezdő -Standard kategóriában. Ugyanezen a versenyen Besenyi Nándor és táncpartnere 5. helyezettek lettek.

A szolnoki Cuháré Néptáncegyüttes élete első minősítő fesztiválján "jól minősült" eredménnyel térhetett haza a budapesti Néptáncosok Országos Bemutató Színpada megmérettetésen.

Itthoni Népzenei és Néptánc Gála 2014. november 28.

Márton napi bál

JÁSZKUN VILÁG MŰVÉSZETI SZEMLE, MARTFŰ 2014.10.18.

NÉPTÁNCTÁBOR JÁSZBERÉNY 2014
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem "Zene mindenkinek" elnevezésű, iskolánkkal közös pályázatán 5. osztályos lányok vettek részt néptánc tehetséggondozó órákon. Tananyag a helyi hagyományok - nagykunsági táncok - megismerése volt. A pályázati részfeladat  sikeresen befejeződött, a záró foglalkozáson Tímár Mihály szaktanácsadó kiemelte a tanulók improvizációs tudását, önálló munkavégzését és a jókedvű hangulatot.


A Szolnoki Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola és Néptánc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tehetséggondozó együttesei a 25 éves Tallinnka Gyermek Néptáncegyüttes, valamint a 10 éves Cuháré Néptáncegyüttes.

Tallinka 1

A Tallinnka Néptáncegyüttesben 6-7 éves korban kezdik tanulni az első lépéseket a művészeti iskolások, és 14 éves korukig táncolhatnak ebben az együttesben.

A Cuháré Néptáncegyüttes tagjai művészeti iskolánk továbbképzős növendékei és már végzett, visszajáró táncosaink, akik elhivatottan jelenítik meg  a Magyarországon kiemelkedően magas művészeti színvonalat képviselő színházi néptáncművészetet. Az együttest jelenleg 10 pár alkotja.

„ A hagyomány formái változnak, de lényege ugyanaz marad, míg él a nép, melynek lelkét kifejezi.”

Kodály Zoltán szavai számunkra meghatározóan fogalmazzák meg azt a szellemiséget, melyben művészeti műhelyünkben a táncosok nevelése, képzése folyik. Növendékeink népünk hagyományait megismerve és megszeretve örök igazságokat hordozó értékekkel lesznek gazdagabbak ünnepeinken – és bízunk benne – mindennapjainkban is.

A népi kultúra világának talán legfontosabb tulajdonsága a közösségi szellem volt. Mai elidegenedő világunkban fontosnak tartjuk a társas kapcsolatok kialakításának és megtartásának tudását, a közös célokért való küzdeni akarást, az egyéni és a közösségi értékekben való helytállást.

Tallinka 2

A Tallinnka Gyermek Néptáncegyüttes és a Cuháré Néptáncegyüttes évente számos rendezvényen mutatkozik be, elsősorban Szolnokon, és a megyében, de eleget tesznek a régiós, országos meghívásoknak is. Rendszeresen képviselik hazánkat külföldi nemzetközi fesztiválokon, meghívásos vendégszerepléseken. A 2007. évben  Szegeden megrendezett Nemzetközi Fesztiválon néptánc kategóriában az együttes első helyezést ért el.

Tallinka 3

A magyar nyelvterület legjellemzőbb táncait bemutató repertoárunkhoz értékes, az adott vidékre jellemző kosztümtárral rendelkezünk. Koreográfiáink felölelik a Kárpát-medence valamennyi tájegységét és azok táncait. Az erdélyi páros, forgatós és virtuóz legényesek mellett megelevenednek a Nyírség, a Dél-Alföld és a Dunántúl táncai is. Természetesen szűkebb régiónk, a Nagykunság  táncai, így verbunkja és csárdásai sem hiányozhatnak előadásaikból.

Az együttes művészeti vezetői: Benkéné Speck Julianna, Martin György díjas táncpedagógus és Taba Csaba táncpedagógus. Művészeti asszisztens Nagy Péter.

A 2007–es év első kiemelkedő táncos eseménye volt Március 15-e, nemzeti ünnepünk. Ezen alkalomból Szolnok város önkormányzata iskolánkat kérte fel az ünnepi műsor megrendezésére. A tánckar, kiegészülve a Kodály Gyermekkórussal és a versmondókkal igazi táncszínházi produkciót adott elő, melyben szívhez szólóan elevenedtek meg márciusi forradalmunk és az azt követő szabadságharcunk érzelmei. Az eltáncolt „Magyar Golgotát” Varga Miklós neves előadóművész előadásában hallgathatta a közönség.

Tallinka 4

…színpadon a leányok …

Tallinka 6

… és a legények …

Tallinka 4_2

„Ébredj fel fényes napra…”

Tallinka 3_2

… Varga Miklós …

Tallinka 8

… és a Magyar Golgota …

2007. Húsvétján a Cuháré Táncegyüttes Szegedre utazott a Huszka Jenő Nemzetközi Fesztiválra. A fesztiválon 10 kategóriában, több mint 300 táncos és előadó versengett az előkelő díjakért és a dobogós helyezésekért. A szakmai zsűri a néptánc kategóriában együttesünket sorolta az első helyre. A győztesnek  járó oklevelet és serleget a gála előadás után  - ahol természetesen mi is felléptünk - vehettük át.

Tallinka 10

Tallinka 12

… részletek az előadásból …

Mint minden évben hagyományosan, így az idén is megrendezésre került a művészeti iskola vizsgaelőadása. Itt a növendékek tanáraik és szüleik előtt mutatják be táncos tudásukat egy gondosan szerkesztett műsor keretében. Ilyenkor színpadra lépnek a legkisebbek, az előképzősök, az alapképzősök – akik közül a legnagyobbak és a legügyesebbek a Tallinnka Gyermek Néptáncegyüttes tagjai - és a továbbképzősök, akik már a Cuháré-ban csiszolják táncos tudásukat.

P i l l a n a t k é p e k   a   v i z s g a e l ő a d á s b ó l :

„Kalocsában van egy legény de csalfa…”

Tallinka 14

Tallinka 16

„Szőke vize a Tiszának…”

Tallinka 18

a Tallinnkásokkal közös Széki táncok

… mint egy táncházban, ahol sokan, sokféleképpen járják ugyanarra a muzsikára …


„Vess figurát olyan cifrát,

hogy a sarkad hányjon szikrát…”

Tallinka 20

Somogyi kanászok

… és a lányok, akik elviszik a borral teli üveget, miután a

fejükön jól megtáncoltatták …


„Szép szivárvány koszorúzza az eget…”

Tallinka 22


forgatós a székelyföldi Jobbágytelkéről

… először párban …

Tallinka 24

majd szöktetős

… körbe, körbe, karikába …


„Olyan a vadgalamb, mint a lány,

sírva sétál a párja után…”

Tallinka 26

az erdélyi Vajdaszentivány táncai

… ahol még kendővel forgatják a lányokat …

„Esik az eső, nincsen sár

csak a babám udvarán…”

Tallinka 28

táncok a Nyírségből – Bökönyi friss csárdás

… nézd, szétgurult a kalárisom …

Az elmúlt évek fellépései fényképekkel illusztrálva, a teljesség igénye nélkül:

Gálaműsor a Szolnoki Szigligeti színházban

Tallinka 30

Tallinka 32

… mint régen a fonóban - ének, zene, tánc jól megfér egymás mellett…

(háttérben a Kodály Zoltán Gyermekkórus)

Egy évtizedes múltra tekint vissza a Szolnoki Gulyásfesztivál, mely az ország egyik legnagyobb, legrangosabb gasztronómiai rendezvénye. A színes programok sorából természetesen a népi kultúra sem hiányozhat.

A jó gulyás mellé egy csipetnyi néptánccal a Cuháré együttes is hozzájárul évről-évre az igazi  magyaros hangulathoz.

Tallinka 34


Hagyományosan jó barátság alakult ki a Jászkiséri Pendzsom Néptáncegyüttes tagjaival.

Rendszeresen részt veszünk az együttes által szervezett, évről – évre bővülő nemzetközi Pendzsom Néptánc Fesztiválon, ahol a felnőtt és ifjúsági csoportok mellet a gyerek együttesek is bemutatkozhatnak.

A Pendzsom tavaly ünnepelte 10 éves jubileumát. A születésnapi műsoron mi is közreműködtünk.

Tallinka 36Vissza

Facebook