Get Adobe Flash player

Mi a könyvtár?

A könyvtár könyvek és más információhordozók gyűjtőhelye. Azért jött létre, hogy összegyűjtse, megőrizze, valamint a használók és olvasók számára rendelkezésre bocsássa az információhordozókat és a bennük tárolt ismereteket.

A beiratkozás

Ha belépsz a könyvtárba a könyvtáros fogad, aki bemutatja a könyvtárat. A beiratkozás a kölcsönzőasztalnál történik meg. Beiratkozáskor szüleidnek egy belépési nyilatkozatot kell kitölteni. A könyvtár használatának szabályzata vagy házirendje  van, amit a könyvtáros az első látogatáskor elmond.

kölcsönzőasztal

Ki a könyvtáros?

A könyvtári információs rendszert a könyvtáros élteti. Munkája a könyvek és más információhordozók beszerzése, rendszerezése, gondozása és őrzése, valamint az olvasók a használók rendelkezésére bocsátása.

Mit kell tenni, ha...

...nem találsz egy könyvet?

...nem tudod, honnan vetted le a könyvet?

...ha nem találsz olvasni valót?

Kérd a könyvtáros segítségét!

Könyvtári illemtan gyerekeknek

A könyvtárakat sok ember használja, tartsd be azokat a viselkedési szabályokat, amelyek minden könyvtárhasználóra vonatkoznak!

A kölcsönzés befejeztével illedelmesen elköszönök.A kiválasztott könyveket leteszem a kölcsönző pultra.Azokat a könyveket, amiket levettem, de nem kölcsönöztem ki, visszateszem a helyére.Ha nem tudok valamit, segítséget a könyvtárosoktól kérek.Halkan beszélgetek a társaimmal, nem zavarok másokat.Mielőtt eldöntöm, hogy kikölcsönzöm-e a könyvet belelapozok, beleolvasgatok.A visszahozott könyveket az olvasójeggyel együtt leteszem a kölcsönző pultra.Amikor bemegyek a könyvtárba illedelmesen köszönök.Kabátot, táskát nem viszek be a kölcsönző térbe.

Könyv

Mit kell tudni az  olvasójegyről?

Amikor beiratkozol a könyvtárba, kapsz egy olvasójegyet. Az olvasójegyedet  mindig magaddal kell hozni, ha ellátogatsz a hozzánk! Az olvasójegyen  lévő szám a te könyvtári számod,  ez a könyvtárosnak segít kölcsönzéskor megtalálni a törzslapodat. Ez a szám  a tiéd, jó ha megjegyzed! Az olvasójegyen szerepelnek a könyvtár adatai: neve, címe és telefonszáma, a könyvtár nyitvatartási ideje, illetve a Te adataid, neved és címed is. Amikor könyvet kölcsönzöl  a könyvtáros ide írja be, hogy hány könyv van nálad és mikor kell azokat visszahoznod.

Kölcsönzés

A kölcsönözhető állományból tetszés szerint választhatsz könyveket. Könyvtáranként változik a kölcsönözhető dokumentumok száma.

Őrjegy

A könyvtárban minden könyvnek saját helye van, ha egy könyv nem a helyén van nem találjuk meg. A  könyvtári rend megtartásában segít neked az őrjegy. Az őrjegyet annak a könyvnek a helyére kell tenni, amelyet levettél a polcról, ha vissza akarod tenni a polcra az őrjegy megmutatja a könyv helyét.

Válogatáshoz használj őrjegyet!


Kölcsönzési határidő

A kölcsönzött dokumentumok meghatározott ideig lehetnek nálad. Könyvek esetében általában 3 hét. Ha nem olvastad el őket ennyi idő alatt, két alkalommal kérhetsz hosszabbítást. A hosszabbítás nem vonatkozik a népszerű, gyakran keresett művekre, a kötelező- és ajánlott olvasmányokra.

A határidő letelte előtt bármikor visszahozhatod a dokumentumokat. A határidő túllépése viszont a könyvtári  szabályok megszegését jelenti.

Ne felejtsd el a könyveket időben visszahozni!

Elvesztett dokumentum

Előfordul, hogy egy könyv megrongálódik vagy elveszett. Ilyenkor meg kell téríteni az értékét, amit a könyvtár állapít meg, vagy az elhagyott dokumentummal azonos dokumentum "kiválthatja" a könyvtári példányt.

A könyvjelzőről

A könyvek megóvásának egyik kitűnő eszköze a könyvjelző. Ha abbahagyod a könyv olvasását, ne hajtsd be a lap szélét, hanem használj könyvjelzőt! Ha újra előveszed a könyvet nem kell végiglapozni, gyorsan megtalálod a keresett résztBizonyára Te is örömmel veszel a kezedbe egy szép új könyvet. A piszkos, szakadt, összefirkált könyvet nem szívesen kölcsönzöd.  Mások ugyanígy vannak ezzel. A könyvtári könyveket sokan szeretnék olvasni, ezért különösen vigyázni kell rájuk, hogy minél több olvasó lelhesse örömét bennük.

Mi mindent lehet a könyvtárban csinálni?

Ha már beiratkoztál a könyvtárba bátran élj azokkal a lehetőségekkel, amit kínál!

Kölcsönözhetsz könyvet!

Helyben olvashatsz kézikönyvet,könyvet,napi- és hetilapot,folyóiratot.

Előjegyeztethetsz könyvet.

Használhatod a segédeszközöket,kézikönyveket,katalógust,számítógépes adattárakat.

Tanácsokat kérhetsz a  könyvtárostól, hogy  mit olvass egy témáról, mit olvass egy szerzőről, hol találod a könyvet a  polcon, hogyan használd a  katalógust.

Beszélgethetsz a könyvtárossal,  hogy tetszett-e, amit olvastál, miért tetszett, milyen könyvet szeretnél  olvasni.

Játszhatsz gondolkodtató  társasjátékokat, közös nyelvi játékokat.

Használhatod a  számítógépeket, internetet.


Vissza

Facebook